Plečnikova tržnica

21/10/2010 ob 19:12

 • Share/Bookmark
 

17 komentarjev na “Plečnikova tržnica”

 1. majmunče pravi:

  lepo.

 2. natasanasa natasanasa pravi:

  Hvala majmunče.

 3. drmagnum drmagnum pravi:

  Lep posnetek. Pomirja ta zlati odsev.

 4. Jure pravi:

  res lep posnetek, vendar ne morem mimo dejstva, da je ena od bistvenih lastnosti arhitekture (in posledično arhitekturne fotografije) njena plastičnost, trodimenzionalnost. posledica so seveda sence, ki pa jih HDR prevečkrat zbanalizira na “2D ploskev”. to pri fotografiji neke mrežaste fasade lahko izpade likovno zanimivo, pri fotografiranju nekega prostora z očitno globino pa je uporaba HDR nelogična. rezultat je na koncu “le” photoshop efekt, ki mnogokrat ornk preide v kič.
  (pa brez zamere, samo moje mnenje ;)

 5. natasanasa natasanasa pravi:

  Drmagnum, takšne besede je vedno lepo prebrati.
  Jure, razumem, kar praviš o HRD-jih. Ko govoriš o fotografiranju arhitekture ti pa povem, da ne verjamem v pravila fotografiranja arhitekture. Pristop fotografiranja se prilagodi posameznemu motivu glede na to, kaj želiš s fotografijo povedati.
  Plečnikova arhitektura je stabilna in masivna. Kako dobiš tak občutek na fotografiji arhitekture bolje kot s HDR-jem? In Plečnik, mojster kot je bil, se je posvečal detajlom in materialom, zato sem želela izpostaviti slikovito teksturo kamna. In spet, kako izpostaviti teksturo kamna bolje kot s HDR-jem?
  Glede očitka, da HDR zbanalizira na 2D… je ‘vanishing point’ perspektiva preveč močna da bi se bilo bati da bi jo kaj sploščilo.
  Se pa strinjam, da HDR-ji znajo delovati kičasto. Sem tudi sama izbirčna glede te kičastosti, ampak obstaja način kičastosti, ki mi je všeč, in takšnega sem izbrala za to fotografijo.
  Je pa tvoje mnenje vedno dobrodošlo. ;)

 6. maja maja pravi:

  No, moja prva misel ob pogledu na fotografijo je tudi bila, da si zelo lepo ujela teksturo materiala – da se z očmi čuti kakšen je na otip. Sploh, ker strop poudarja kontrast. Mi je pa všeč tudi kombinacija globinske perspektive in diagonalne kompozicije (najprej mi sploh ni potegnilo, da so sence…).

 7. Jure pravi:

  Najprej hvala za odgovor. Mislim, da je lepota res v očeh opazovalca :) Čeprav popolnoma razumem tvoje mišljenje, se skoraj nikjer ne strinjam z njim, hehe…
  Glede pravil fotografiranja arhitekture nisem mislil nekih “formalnih pravil”, ker se tudi z npr. lomografijo da narediti odlične posnetke arhitekture. Mogoče me pri (očitnem) HDR moti, da situacija ni videti realna – in če ni realna, misel takoj prešalta iz zaznave prostora, kamna, detajlov na zaznavo efekta samega. Tržnice (in vanishing point) potem padejo v tretji plan, kar seveda poraja vprašanje – se gre za prikaz zmožnosti HDR fotografije ali prikaz objekta…
  Ob tem pomislim na Juliusa Shulmana ali Ezro Stollerja, ki sta znala razbrat bistvo posamezne arhitekture, kot le redko kdo in si ne znam predstavljat, kako bi HDR to izboljšal.
  Da pa ne bo pomote, tudi sam ga sem pa tja ponucam ob kaki zoprni protisvetlobi :)

 8. nevenka nevenka pravi:

  Tudi meni je fotografija všeč. Fajn perspektiva in zrnatost na otip.

 9. Melhi pravi:

  Všeč mi je low point zorni kot, pa tudi jaz ne morem mimo HDR obdelave. Pri določenih stvareh malček pride do izraza, sploh ko imamo težavne pogoje fotografiranja, temni strukturirani objekti in zelo svetlo nebo, ki bi izpadlo prekurjeno. Tukaj pa mislim da je efekt pretiran, čeprav poudari (malce preveč) strukturo kamna. Lepota arhitekture je po mojem v večinoma v formi, manj pa v strukturi in prav arhitektura je ob ostri svetlobi najmanj problematična za fotografirat, ker slednja poudari linije in obliko. Tukaj je obdelava malce prehuda in res splošči zadevo. Vmesna varianta bi bila po moje najbolj primerna. Barve so mi pa všeč.

 10. natasanasa natasanasa pravi:

  Maja in Nevenka hvala, in me veseli, da sta opazili teksturo. :)
  Jure in Melhi, vidva mi pa samo radovednost zbujata. Sicer so besede tu pa tam tudi fajn, ampak najraje pa gledam slikovni material. Sploh ko mi kdo reče: “Vidiš, jaz pa to naredim tako in tako.” Pa ker smo spet pri besedah, se tu lahko to bere kot da mi ni všeč da vama moj HDR ni 100% všeč in da zato želim videti vajine fotke da bi jih skritizirala. Ampak ne, ta tekst govori tisto drugo: sem zadovoljna da vama je moja fotka vsaj 40% všeč, zdaj pa pokažita vajine fotke ker rada gledam fotke. Sploh od koga, ki se spozna na fotografiranje in ki ve, kako se to dela. Tako da, če je možnost kje videti vajine fotografije (in drugo), bom zelo vesela. :)

 11. Dajana Dajana pravi:

  Prekrasne fotke delaš natasanasa. ;)

 12. natasanasa natasanasa pravi:

  Hvala Dajana! :)

 13. noah noah pravi:

  Tudi jaz bi rad videl Juretove in Melhijeve fotografije tudi z komentarjem avtorjev, da bi si lahko predstavljal to kar sta povedala v komentarjih na tvojo fotografijo, sam sem namreč laik kar se tiče fotografiranja, Mi je pa tvoj posnetek zelo všeč :lol:

 14. TheRealMaja pravi:

  Jaz pa mislim, da se malce narobe razumeli fotko….
  Če to ne bi bil HDR, bi prej videli da je fokus, torej bistvu, ki ga je hotela avtorica izraziti, na sami texturi in ne na arhitekturi.
  Če to ne bi bil HDR, bi se prej opazilo, da so arkade “bokeh”, ki le kompozicijsko pomaga texturi priti do izraza.

 15. Melhi pravi:

  zdravo, nimam kaj skrivat. Nekaj mojih fotk lahko najdete lahko na:
  http://www.tomasworks.com/html/galleries.html

  Tukaj je sicer hudo stara roba, ker sem zaradi zajadranja v bolj profi vode že pred leti opustil vlaganje v to spletno galerijo (pomanjkanje volje in časa, za kar si grem precej na živce). Zato ni nujno, da bo vse delovalo kot mora…

  Pa ne jemati kritike kot kritiziranje, povem samo mnenje…ki ni nujno pravilno. :)

 16. natasanasa natasanasa pravi:

  Noah, me veseli. :)
  TheRealMaja, ampak jaz sem želela to imeti v HDR. In nisem prepričana, da se da katerokoli fotko narobe razumeti. Vsak jo dojame po svoje, glede na njegov lastni notranji svet. Se pravi je čisto vsako dojemanje pravilno. Imamo pa možnost izražanja mnenj o tem kaj kdo vidi, kaj je komu všeč, kaj komu ni všeč ipd… in s tem vidimo, če se kateri svetovi posameznikov kje stikajo.
  Melhi, hvala za link! Pa ne bom te hvalila, ker se po moje že itak zavedaš da si dober fotograf. :)

 17. Jure pravi:

  Heh, pošteno :)
  Štos je le v tem, da nimam spletne galerije… razen par starejših albumov na facebooku :s :) tako da, če te zanima, guglaj moj mejl (katerega predvidevam, da ti vidiš)… mislim, da bi moral biti rezultat nekje pri vrhu…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !